Kabling

I et strukturert nettverk med tale- og datalinjer er det absolutt å anbefale å bruke fagfolk til kabling som også involverer kobling, svitsjer, rutere og patchpaneler samlet i IT-rack. Det beste resultat oppnås når kablene legges i rør da dette sikrer at kabler ikke får fysiske knekk-skader. Det er m.a.o. ikke bare fiberoptiske kabler som er følsomme i denne sammenheng. ValdresTeledata har spesialister med den nødvendige fagkunnskap både til installasjon og support.

ValdresTeledata leverer alle typer kabler og her er en beskrivelse av den mest brukte som er tvunnet parkabel i kategori 5.

En tvunnet parkabel består av to isolerte kobbertråder som er tvunnet rundt hverandre. Flere slike trådpar kan ligge sammen i én kabel for å fylle behovene.

Det er to typer av tvunnet parkabel: Uskjermet og skjermet. Den uskjermede (UTP) varianten er den som oftest blir installert. Kabelen er delt inn i ulike kategorier, hvor kategori 5 (cat 5) er standarden for datatrafikk opp til 100 Mbps. Det finnes også en kategori 5E, som anbefales til nye installasjoner, og som støtter hastigheter inntil 1 Gbps (gigabit Ethernet). I tillegg har vi de nyere kategori 6 og kategori 7-kabeltypene. Sistnevnte er ikke kommet på marekdet ennå, og vil ha en annen type nettverksplugg.

UTP-kablene består av 4 trådpar, og er den samme som vi benytter som moderne telefonledning. Kostnadene er dermed lave p.g.a. det store produksjonsvolumet. Uskjermet parkabel er vanligst å finne i stjerne-topologier, og kan benyttes ved avstander på i overkant av 100 meter.

Skjermet tvunnet parkabel (STP) har en ekstra metallfolie rundt lederne som blir jordet. Dette gjør at kabelen klarer raskere overføringer over lengre avstander, og er mindre utsatt for støy. STP er dyrere enn UTP, og krever mer arbeid ved installasjon.

Valdres Teledata utfører alt av kabling i Valdres